Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor sau Lacul fara Fund se gaseste pe partea estică a versantului Malaia, la altitudinea de 1.420 m, in Muntii Siriului. Cele doua nume ale acestui lac provin din doua legende. I se spune Lacul Vulturilor deoarece aici, conform unei legende, consemnata de Alexandru Vlahuta in cartea sa Romania pitoreasca, lacul ar fi un loc unde vulturii veneau primavara sa-si invete puii sa zboare. Numele de Lacul fara Fund provine dintr-o alta legenda, despre un cioban care si-a lasat turma de mioare, a aruncat bata in apa lacului si a plecat. Dupa un an de peregrinari, ciobanul si-ar fi regasit bata in apele Dunarii si mistuit de dorul mioarelor si a locurilor natale, se intoarce acasa.

Lacul Vulturilor, este unul dintre locurile din Romania pe care ai vrea sa le vizitezi anual. Vazut de pe bicicleta are o frumusete aparte nu numai prin prisma peisajelor cat si datorita efortului de a urca pana acolo.

Pentru a veni in sprijinul doritorilor de cicloturism montan, XC Riders organizeaza anual o tura eveniment, la care pot participa un numar mare de participanti, in cadru organizat.

Fiecare participant are la dispozitie toate informatiiile tehnice legate de traseu, despre nivelul de dificultate si particularitati ale traseului, pentru a se putea pregati corespunzator de drum.

Traseul este o provocare ca efort, dar compenseaza prin frumusetea peisajului inca salbatic. Se urca pe un drum de piatra de explotare, care pleaca de langa barajul Siriu, prin padure si insotiti de susurul apei, pana la iesirea in pasunea alpina, de unde ocolim Vf.Malia si coboram usor spre Lacul Vulturilor. Traseul are o lungime de aproximativ 65Km si 1500m diferenta de nivel, pe care noi il parcurgem in 7h in ritm recreativ si cu pauza pentru alimentare si hidratare, sus la lac.