Pasul Tabla Butii

Pasul Tabla Butii este una dintre cele mai pitoresti ture, de cicloturism montan, organizate de XC Riders.

Zona are un potential fantastic pentru iubitorii de activitati montane incepand de la drumetii, cicloturism, enduro sau 4×4. Ca acesibiltate se poate parcurge fie dinspre Cheia sau coada lacului Manceciu, fie dinspre Slon, Chiojdu, sau Siriu, Valea Neagra dinspre Vf.Malia. Peisajul de pasune alpina, se aseamana cu cel din Baiului, avand pe de o parte Muntii Ciucas si pe cealalta Muntii Siriului.

Aceasta zona are o incarcatura istorica bogata. Incepand de la drumul de acces dintre Transilvania si Muntenia inca de pe timpul romanilor si continuand cu Vama de la Tabla Butii, din care au ramas ruinele vechii cetati. Apoi nenumaratele lupte duse acolo incepand de la tatari si imperiul austro ungar, pana la cele cu nemtii, care voiau sa foloseasca si ei acest pas, in primul razboi mondial. In urma acestor lupte a fost construit un cimitir al eroilor chiar acolo sus. Anual se organizeaza in Tabla Butii o comemorare dedicata eroilor cazuti la datorie.

Traseul nostru de cicloturism este o adevarata provocare de anduranta atat pentru noi cat si pentru biciclete. Rampele abrupte cu radacini sau bolovani si coborarile mai tehnice sau de viteza ofera un pachet complet pentru un ciclist iubitor de ture montane. Nivelul de dificultate variaza in functie de ritmul in care se parcurge si timpul alocat pauzelor. Fiecare participant trebuie sa fie pregatit pentru un traseu montan cu o distanta de 70km si 1600m diferenta de nivel cu portiuni de pushbike si de coborari pe pietre.