Varful Pentelu

Masivul Penteleu sunt o grupa muntoasa a Carpatilor de Curbura, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Orientali. Cel mai inalt pisc este Varful Penteleu, avand 1.772 m. Masivul Penteleu este declarata rezervatie forestiera si este arie protejata, considerata arie de management pentru habitat sau specie.

Din seria traseelor din subcarpatii de curbura, urcarea spre Varful Penteleu a devenit una din turele de suflet pe care le organizam anual. Urcarea se face pe un drum forestier pana aproape de iesirea in pasunea alpina de unde continuam pe un drum de piatra cu cateva gaturi mai abrupte care pot duce la scurte reprize de push-bike. De la statia meteo continuam pana in varf cateva sute de metrii pentru a cucerii piramida lui Penteleu.

Noi va propunem doua abordari diferite ca distanta si grad de dificultate in functie de nivelul de antrenament al fiecaruia.

Traseul lung are 77Km si 1900m diferenta de nivel. Se pleaca din DN10, de la intersectia catre Gura Teghii, catre Cascada Casoca, trecand prin Siriu si dupa o scurta pauza foto, se continua urcarea catre Colonia Table de unde se trece podul peste Basca Mare urmandu-se cursul apei catre Varlaam pana la intersectia spre Cernatu. Tot pe drum forestier se continua urcarea, pana la o stana, ajungandu-se in pasunea alpina. De aici, ultimii 2 Km sunt partial ciclabili, cu diferenta de nivel consistenta, pe un drum de piatra. La intoarcere se coboara pe acelasi traseu pana la intersectia spre Cernatu unde se ia directia catre Varlaam apoi spre Gura Teghii.

Traseul scurt are 38Km si 1200m diferenta de nivel. Se pleaca din Varlaam, trecandu-se podul peste Basca Mare continuand urcarea pe malul stang pana la un pod de unde se continua traseul pe acelasi drum forestier dar pe partea dreapta a Bascei Mari. Ajunsi la intersectia spre Cernatu se urmeaza drumul din dreapta de unde incepe sa se urce sustinut pana la o stana. De aici se intra in pasunea alpina si se continua ultimii 2Km pe un drum cu sectiuni de pushbike, pana sus la statia meteo si Varful Penteleu. La intoarcere se coboara in Varlaam pe acelasi traseu.